Trendek Milanóból

Az alapanyagok közül évek óta hódít a tömör fa, a nyers acél. A loftos, lepattant hangulat még mindig nagyon menő, a letisztult és kifinomult stílusok közé szépen beszivárog az etnó, a minimalizmus kezd egy kicsit nőiesedni, finomodni.

Helyszín: Milánó           Időpont: 2016. április 12. - április 17.
Zanzásítva talán ezek azok a trendek, amik az idei iSaloni-t leginkább jellemezték. Bár már jó pár hónapja voltunk kint a bútorkiálltáson, az ott látottak egész évben aktuális témát és inspirációt adnak. Most egy újabb összeállítást mutatunk Nektek, hogy milyen trendek jellemezték az idei világkiállítást, melyek voltak azok az anyagok, textúrák, amikre érdemes odafigyelni.

Mivel egy tervezői vénával ellátott asztalosműhely vagyunk, kezdjük mindjárt a tömör fával, mint alapanyaggal. Hogy miért is szeretjük, leginkább azért, mert természetes. Viszont ha már régi vagy használt, akkor tiszteljük a benne hordozott történetet, a korát is.  És hogy milyen érdekes faanyagokból lehet bútorokat készíteni, jó példa erre a Riva 1920 nevű cég. Ő az, aki évekkel ezelőtt elkezdte begyűjteni azokat a fa oszlopokat, amik tulajdonképpen Velencét tartják. Szóval, amikor bizonyos időközönként újakra cserélik ezeket a cölöpöket, a Riva megszerzi azokat és csodálatos bútorokat készít belőle. Így született meg a képen látható komód is, amihez a Rialto híd alól kiszerelt oszlopok anyagát használta fel. A kollekciónak mi más lehetne a neve, mint az, hogy: Rialto.
Riva 1920 - Rialto

Riva 1920 – Rialto

Natúr, tömör fa asztallap, amin jól látszódnak a repedések

Natúr, tömör fa asztallap, aminek a szépségét a jól látszódó hibák adják

A szabálytalan végű asztallap, még naturálisabb hatást kelt.

A szabálytalan végű asztallap, még naturálisabb hatást kelt.

A nyers vagy rozsdamentes acél a másik olyan alapanyag, ami pont a natúr fával kombinálva már hazánkban is elkezdte hódító útját a lakberendezésben, sőt a lepattant loftokból  átszivárgott ez az anyagpáros az újonnan épített házakba is. Az ezekből az alapanyagokból készült bútorokhoz az örök fehér mellett a szürke minden árnyalata passzol és most itt el is gondolkoztam egy kicsit azon, hogy E.L. James lehet jobban tette volna, ha 2011-ben lakberendezéssel kezd el foglalkozni könyvírás helyett, de inkább bele se merülök ennek a fejtegetésébe.

Nyers acél polcrendszer, tömör fa polcokkal

Nyers acél polcrendszer, tömör fa polcokkal

nyers acél polcrendszer, tömör fa polcokkal

Nyers acél polcrendszer, tömör fa polcokkal

A szürke 50 árnyalata

A szürke 50 árnyalata

A szürkéből sose elég

A szürkéből sose elég

És végre elérkeztünk a hideg megjelenésű, férfias bútoroktól a kedvencemhez! Az ETNÓ-ra jellemző nőies formák és vibráló színek, a világ minden szegletéből megidézett minták, már nem csak a ruhaiparban, de a bútorok világában is terjednek. Bár most is éppen egy acél lábú, hófehér íróasztal mellett pötyögöm be ezeket a sorokat, mégis a nyár és a fesztiválok hangulatát idéző csiricsáré etnó számomra annyira szerethető!

bármeddig bővíthető kényelmes hencsergő (roche-bobois.com), ráfűzhető háttámlák

Bármeddig bővíthető kényelmes hencsergő (roche-bobois.com), ráfűzhető háttámlák

bármeddig bővíthető kényelmes hencsergő (roche-bobois.com), ráfűzhető háttámlák

Bármeddig bővíthető kényelmes hencsergő (roche-bobois.com), ráfűzhető háttámlák

A különböző stílusok mellett egy finom, nőies irányzat is kezd terjedni. A gömbölyded formájú és lekerekített szélű bútorok lágyságot és melegséget sugároznak. A néha már túlzottan is steril minimalizmust kellő képpen kezdik ellensúlyozni ezek a puha, színes, természetes irányzatok.

Zárt oldalú, csendes elvonulást biztosító kuckó - franciák

Zárt oldalú, csendes elvonulást biztosító kuckó – franciák

Nőies budoár komód: Helena Darbujanova

Nőies budoár komód: Helena Darbujanova

Íróasztal kihajtható polcokkal - egy japán tervező munkája a salone satelit-en

Íróasztal kihajtható polcokkal – egy japán tervező munkája a salone satelit-en

 
 Folytatás hamarosan…